onsdag 23 mars 2011

BAGARE BERTA!

När jag var hos Ida förra veckan så bjöd hon på Underbaraclara ´s morotsbröd. Jag fick med mig receptet och står och bakar "as we speak". Jag är ju inte känd för mina bakkunskaper dock! Det kan mina arbetskamrater intyga då jag är den enda människan (förmodligen på jorden) som lyckats misslyckas med Shake ´n´Bake muffins!! Men skam den som ger sig. Dessa bröd ska ju inte med till jobbet som "fredagsfika" ändå, så jag känner inte så mycket press idag, som jag gjorde då. Hahaha. Jag kan ju tillägga att fredagsfikat på jobbet lixom "rann ut i sanden" efter det.
"Försvinnande goda!!"
Bild tagen från Underbaraclara
Du behöver
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
2-3  stora finrivna morötter
1 tsk salt
2 rejäla matskedar honung
8-10  dl vetemjöl.
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
Samt gärna några matskedar skalade sesamfrön och hela linfrön

Gör så här
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken tilll 37 grader och blanda med jästen.
Tillsätt därefter olja, morötter, honung och salt.
Tillsätt sedan så mycket mjöl som degen ”klarar av”, spara dock lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag. Ställ därefter på jäsning i ca 30 minuter.
Baka ut degen och lägg i en långpanna med papper. Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel. Lår jäsa i  ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220 grader.  
Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna så får du en god och krispig skorpa. Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar. 
Servera med smör, en god ost och gärna lite apelsinmarmelad. Släng resten av bröden i frysen och ta bara fram det antal du tänker äta. Då håller de sig saftiga längre. Bon apetit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar