Kalla det vad ni vill. Vi sa alltid tjölaknöl!
Idag har jag för första gången i mitt liv gett mig på att göra en egen. Av Oxfilé! Så gud nåde mig om jag fuckar upp det! Lite trixigt kan jag tycka, då det finns 10.000 olika sätt att göra den på. Alla olika tillagningsvis var väldigt lika, men gradantalet på ugnen varierade ,tiden i ugnen, storleken på steken, köttet, saltlagen och tiden för hur länge den skulle ligga. Allt från 4- minst 24 h.
Jag har haft en filé på ca 2,2 kg
körde de 3 första timmarna på 100 grader men sänkte till 75 grader sista 1½ timmen. Det gick alltså förvånansvärt fort.
Saltlagen gjorde jag på
2 liter vatten
knappt 3 dl salt
2 lagerblad
2-3 msk krossade enbär
1 msk grovmalen svartpeppar
3-4 msk socker
Tjuvsmakade alldeles nyss och jag tror verkligen det blir kanoooooon!! Den ska ligga minst 1 timme till i saltlagen. Då har den legat 4 timmar. Gud vad jag längtar till Midsommarafton!
Det verkar ju för övrigt som att jag får åka ut på norrbyskär på midsommardagen. Yey!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar